3 måder at skabe et økosystem på en flaske

Indholdsfortegnelse:

3 måder at skabe et økosystem på en flaske
3 måder at skabe et økosystem på en flaske
Anonim

At lave et økosystem på flaske er en sjov måde at lære om, hvordan planter og dyr interagerer med deres omgivende miljø. Du kan overvåge dit økosystem og registrere eventuelle ændringer, du bemærker på daglig basis. For at oprette dit eget flaskeøkosystem kan du prøve at lave et simpelt plantebaseret økosystem, et mere komplekst plante- og vandøkosystem eller et vandflaskeøkosystem.

Trin

Metode 1 af 3: Oprettelse af et simpelt planteøkosystem

Opret et økosystem i en flaske Trin 1
Opret et økosystem i en flaske Trin 1

Trin 1. Skær toppen af flasken af

For at lave et flaskeøkosystem skal du bruge en tom 2 liter plastflaske. Det er bedst at bruge en klar plastik, så du kan se inde i flasken og foretage observationer. Skær toppen af flasken af, cirka 2 tommer under halsen.

  • For at sikre, at dit snit er lige, kan du lægge et stykke maskeringstape rundt om flasken og derefter klippe langs kanten af tapen.
  • Bed en voksen om at hjælpe dig med at skære flasken. Brug en saks eller en kniv til at skære hele vejen rundt om toppen af flasken.
  • Sæt flaskehalsen til side med hætten til senere brug.
Opret et økosystem i en flaske Trin 2
Opret et økosystem i en flaske Trin 2

Trin 2. Tilsæt jord til flasken

Brug en lille haveskovl og tilføj 5-7 cm pottejord til bunden af flasken. Bank let på jorden med din hånd for at hjælpe med at bosætte sig. Sørg for, at du ikke presser for hårdt, fordi du ikke vil pakke jorden tæt.

Hvis det ønskes, kan du tilføje ½ tommer småsten til bunden af flasken til dræning. Dette bør gøres, før jorden tilføjes, men er valgfri

Opret et økosystem i en flaske Trin 3
Opret et økosystem i en flaske Trin 3

Trin 3. Opret små huller til at plante dine frø

Dybden på hullerne vil variere afhængigt af den frøstype, du planter. Det anbefales, at du starter med at plante grønne bønner. De er hårdføre frø, der let skal vokse. Læs anvisningerne på din frøpakke for at vide, hvor dybt hullerne skal laves. Brug din finger eller en blyant til at lave hullerne i jorden.

  • Hvis du planter bønner, skal hullerne være 2,5 cm dybe.
  • Lav hullerne nær kanten af flasken. På denne måde vil du let kunne se rødderne vokse.
Opret et økosystem i en flaske Trin 4
Opret et økosystem i en flaske Trin 4

Trin 4. Læg frøene i hullerne

Når du har gravet hullerne, skal du placere et frø i hvert hul. Du bør kunne passe cirka 5-6 planter. Dæk frøene til med snavs.

Bortset fra bønner kan du også prøve at plante en række urter, såsom mynte, basilikum og oregano. Du kan endda dyrke rodfrugter, såsom gulerødder eller kartofler. Bare sørg for at give nok jord til, at disse planter kan slå rod

Opret et økosystem i en flaske Trin 5
Opret et økosystem i en flaske Trin 5

Trin 5. Drys græsfrø ovenpå

Læg derefter to knivspidser af græsfrø oven på jorden. Dæk dem let til med snavs. Hvis du vil, kan du også prøve at tilføje insekter og orme til økosystemet.

Opret et økosystem i en flaske Trin 6
Opret et økosystem i en flaske Trin 6

Trin 6. Vand frøene

Inden du lukker dit økosystem, skal du vande frøene. Drys vand i flasken. Du vil have jorden til at være fugtig, men ikke gennemblødt. Lad vandet sive ned i jorden og drys derefter lidt mere. Du vil have vandet til at gennemsyre jorden fuldstændigt.

Hvis du vipper flasken og vand løber op ad siden, har du for meget vand

Opret et økosystem i en flaske Trin 7
Opret et økosystem i en flaske Trin 7

Trin 7. Vend toppen på hovedet, og anbring den inde i basen

Tag nu toppen af flasken med hætten og vend den på hovedet. Placer det inde i økosystemet, så flasken og toppen af flasken hænger et par centimeter over jorden.

Opret et økosystem i en flaske Trin 8
Opret et økosystem i en flaske Trin 8

Trin 8. Tæt med tape rundt om kanterne

For at holde toppen af flasken på plads og for at forsegle økosystemet, skal du tape rundt om flaskens kant. Dette vil fastgøre toppen af flasken til bunden.

Du behøver ikke længere at tilføje vand til dit flaskeøkosystem

Opret et økosystem i en flaske Trin 9
Opret et økosystem i en flaske Trin 9

Trin 9. Placer økosystemet på et solrigt sted

Nu hvor økosystemet er forseglet, skal du placere det et solrigt sted. For eksempel er en vindueskarme et godt sted at holde dit flaskeøkosystem. Stedet bør modtage indirekte sollys det meste af dagen.

Du kan også tilføje en etiket til basen af økosystemet med dato og identifikationsnummer. På denne måde kan du registrere noter og sammenligne det med andre flaskeøkosystemer, du laver

Metode 2 af 3: Konstruktion af et komplekst økosystem

Opret et økosystem i en flaske Trin 10
Opret et økosystem i en flaske Trin 10

Trin 1. Skær en 2 liter flaske lige over bunden

Bed en voksen om at hjælpe dig med at skære flasken. Brug en værktøjskniv og skær en 2 liter klar plastflaske, cirka 2,5 cm over bunden. Plasten nær bunden er normalt ret tyk, og derfor kan du muligvis ikke klippe den med en saks.

  • Du kan kassere den lille bund af flasken, fordi den ikke er nødvendig.
  • Placer toppen af flasken med hætten til siden, til senere brug.
Opret et økosystem i en flaske Trin 11
Opret et økosystem i en flaske Trin 11

Trin 2. Skær en anden 2 liter flaske lige under toppen

Sørg for at have voksenovervågning. Tag en anden 2 liter flaske og skær hele vejen rundt om flasken lige under nakken. Du kan bruge en saks eller en kniv til at skære flasken.

Hold begge stykker fra denne flaske. Basen i denne flaske danner grundlaget for dit økosystem, og toppen vil blive brugt som en hætte til at lukke økosystemet lukket

Opret et økosystem i en flaske Trin 12
Opret et økosystem i en flaske Trin 12

Trin 3. Bor et hul i låget fra den første flaske

Fjern låget fra den første 2 000 ml flaske, du skærer. Læg låget på et skærebræt, og brug derefter en tang eller en lille håndholdt skruestik til at holde hætten på plads. Bor forsigtigt et lille hul gennem midten af flaskehætten.

  • Du bør bede en voksen om at hjælpe med at bore hullet i hætten.
  • Sørg for at bære sikkerhedsbriller, når du bruger boremaskinen.
Opret et økosystem i en flaske Trin 13
Opret et økosystem i en flaske Trin 13

Trin 4. Læg en snor eller væge gennem hullet

Skub derefter en tyk bomuldssnor eller lang væge gennem hullet. Væger kan købes i din lokale håndværksbutik. Veken eller snoren skal være omkring 7-10 cm lang.

  • Skru låget tilbage på flasken.
  • Læg dette stykke til side til senere brug.
Opret et økosystem i en flaske Trin 14
Opret et økosystem i en flaske Trin 14

Trin 5. Hæld vand i bundflasken

Nu skal du bruge bunddelen af flasken. Fyld bunden af flasken med vand. Du skal muligvis eksperimentere lidt for at finde den nøjagtige måling af vand. Hvis du har for meget vand, bliver hætten nedsænket, og hvis du ikke har nok vand, vil vægen ikke kunne nå vandet.

Opret et økosystem i en flaske Trin 15
Opret et økosystem i en flaske Trin 15

Trin 6. Vend den anden flaske på hovedet, og anbring den i bundflasken

Sørg for, at snoren er nedsænket i vandet, men hætten må ikke røre ved vandet. Denne snor opsamler vand og hjælper med at holde jorden over fugtig. Sådan får dine frø vand, når de er blevet plantet.

Opret et økosystem i en flaske Trin 16
Opret et økosystem i en flaske Trin 16

Trin 7. Tilsæt jord til flasken

Hæld nu 8-10 cm topjord i flasken. Sørg for, at snoren eller vægen er begravet i jorden.

Opret et økosystem i en flaske Trin 17
Opret et økosystem i en flaske Trin 17

Trin 8. Plant et par frø

Du kan plante en række forskellige frø i dit økosystem. For eksempel kan du prøve grønne bønner, basilikum, mynte, oregano, peberfrugter osv. Læs vejledningen på frøpakken for at vide præcis, hvor dybt frøene skal plantes. De fleste vil kun være omkring 2,5 cm dybe. Placer frøene ud og registrer, hvor du lægger hver plantetype. På denne måde kan du overvåge deres vækst.

Opret et økosystem i en flaske Trin 18
Opret et økosystem i en flaske Trin 18

Trin 9. Vand frøene

Når du er færdig med at plante dine frø, skal du vande dem for at hjælpe dem med at vokse. De vil modtage vand fra bunden af økosystemet, men det er en god idé at give dem lidt vand i starten.

Opret et økosystem i en flaske Trin 19
Opret et økosystem i en flaske Trin 19

Trin 10. Forsegl økosystemet ved at tape den ekstra top på flasken

Tag den resterende flasketop, og placer den oven på dit økosystem. Tape rundt om kanten for at forsegle den på plads. Du skal også sørge for, at låget er tæt lukket.

Opret et økosystem i en flaske Trin 20
Opret et økosystem i en flaske Trin 20

Trin 11. Placer økosystemet i solen

Nu hvor du har lukket dit økosystem, skal du placere det på et solrigt sted. Registrer eventuelle ændringer, der finder sted på daglig basis.

Metode 3 af 3: Oprettelse af et akvatisk økosystem

Opret et økosystem i en flaske Trin 21
Opret et økosystem i en flaske Trin 21

Trin 1. Fyld flasken ¾ af vejen med vand

Brug en 2 liter plastflaske og fyld den ¾ af vejen med vand. Du kan enten bruge vand fra en lokal dam eller å eller fra hanen. Dam eller vand er at foretrække, fordi du også får små mikroorganismer, der kan være til stede i vandet.

Hvis du skal bruge postevand, skal du sørge for at lade det sidde i en åben beholder i mindst 24 timer, før det bruges i dit økosystem. Kloren i postevand kan dræbe alle dyr eller plantearter, som du tilføjer til dit økosystem. At lade vandet sidde i 24 timer giver kloretiden til at forsvinde fra vandet

Opret et økosystem i en flaske Trin 22
Opret et økosystem i en flaske Trin 22

Trin 2. Tilføj småsten

Derefter tilføjes 2,5 cm til små sten eller småsten. Du bør altid vaske sten, før du tilføjer dem til dit økosystem. Dette vil hjælpe med at fjerne eventuelle forurenende stoffer.

På dette tidspunkt kan du også tilføje et dødt blad. Dette vil give en fødekilde til alle mikroorganismer i vandet

Opret et økosystem i en flaske Trin 23
Opret et økosystem i en flaske Trin 23

Trin 3. Indsæt vandplanter

Du kan købe vandplanter fra din lokale dyreforretning. Når du tilføjer planterne til dit økosystem, skal du sørge for at adskille dem og tilføje dem individuelt.

Alternativt kan du plukke vandplanter fra en lokal dam

Opret et økosystem i en flaske Trin 24
Opret et økosystem i en flaske Trin 24

Trin 4. Læg snegle i flasken

Du kan også købe små ferskvandssnegle i din lokale dyreforretning. Alternativt kan du muligvis finde vandsnegle fra en lokal dam. Sørg for, at sneglene er små nok til at passe gennem åbningen af flasken.

Opret et økosystem i en flaske Trin 25
Opret et økosystem i en flaske Trin 25

Trin 5. Vent 24 timer, før du lægger låget på økosystemet

Når du har placeret alt i dit økosystem, skal du vente cirka 24 timer, før det lukker det. Dette giver dit økosystem mulighed for at slå sig ned. Efter 24 timer kan du skrue hætten på toppen af flasken.

Opret et økosystem i en flaske Trin 26
Opret et økosystem i en flaske Trin 26

Trin 6. Placer økosystemet på et solrigt sted

Placer dit akvatiske økosystem et solrigt sted. Flasken skal modtage indirekte sollys hele dagen.

Tips

  • Optag dine observationer dagligt, og del dem med venner eller klassekammerater.
  • Prøv at lave flere økosystemer og sammenlign dine resultater.
  • Overvej at tilføje orme eller insekter til dit økosystem for at se, hvordan de reagerer med planterne.

Advarsler

  • Når du arbejder med skarp saks, skal du altid sikre, at der er voksenovervågning.
  • Hvis du bruger fejl eller dyr i dit økosystem, skal du sørge for at passe på og kun fjerne det, du har brug for, fra deres naturlige habitat.

Anbefalede: