4 måder at rense rust og pletter fra en dåse

Indholdsfortegnelse:

4 måder at rense rust og pletter fra en dåse
4 måder at rense rust og pletter fra en dåse
Anonim

Uanset om det er værdsat madlavning eller dyrebare antikviteter, kan vand være en alvorlig trussel mod din tinware. På grund af en oxidationsproces dannes der rust på fugtige metalgenstande efter få dage. Med en lille smule kreativitet kan du effektivt fjerne rust fra din tinware ved hjælp af let tilgængelige materialer.

Trin

Metode 1 af 4: Rengøring af let rust

Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 1
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 1

Trin 1. Saml ståluld, sandpapir, en stålbørste eller en krøllet kugle af stanniol

Disse let at finde genstande kan let slette små rustpletter væk. Der er ingen grund til at prøve mere involverede metoder til lettere rustområder, når du kan gnide dem væk med almindelige husholdningsartikler.

Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 2
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 2

Trin 2. Sæt ryggen til det

Skrub kraftigt din tinware med et af disse emner ved hjælp af en frem og tilbage bevægelse. Du skal lægge et anstændigt pres på formen for effektivt at fjerne rusten.

Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 3
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 3

Trin 3. Brug en elektrisk slibemaskine til større stykker fad

En slibemaskine, der er udstyret med et slibeskive, en stribe- eller klapskive, kan let fjerne større rustområder. Der er vigtige faktorer at overveje, før du bruger en elektrisk slibemaskine.

  • Slibemaskiner, flapskiver og fiberskiver fungerer bedst på lange, flade rustpletter. Derimod foreslås trådhjul til hjørner og buede områder.
  • Sørg for, at kværnen hele tiden bevæger sig, så den ikke punkteres eller slider blikket væk. Overvej at bruge en musedetaljer til mindre områder.
  • Start altid med det groveste korn og flyt forsigtigt til mindre korn, når rusten slides væk.
  • Hvis der er betydelige ridser tilbage på blikket, skal du prøve at bruge et finkornet sandpapir til at udjævne de resterende mærker.

Metode 2 af 4: Arbejde med sure væsker

Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 4
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 4

Trin 1. Find hvid eddike eller citron og salt

Begge disse materialer fungerer godt til fjernelse af rust, da deres sure egenskaber hjælper med at opløse pletten. Hvid eddike (eddikesyre) og citronsaft (citronsyre) er begge svage syrer, som løsner jernoxidet (rust).

Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 5
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 5

Trin 2. Blødsæt i blød i eddike

Find en plastbeholder dybt nok til at sikre, at din tinware kan passe. Dæk dåsen med hvid eddike i cirka 24 timer, indtil rusten er opløst.

  • Sørg for at bruge nok hvid eddike til at nedsænke tinware. Hvis du ikke har nok hvid eddike til at dække hele objektet, kan du lægge en ren klud i eddike og tørre formen af.
  • Skrub rusten af dåsen ud med en grov svamp eller aluminiumsfolie,
  • Jo længere du blødgør din tinware, jo lettere bliver det at skrubbe rusten af. Det er stadig effektivt at nedsænke objektet i eddike i et par timer, men forberedt på at lægge noget ekstra arbejde for at fjerne rusten.
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 6
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 6

Trin 3. Hæld citronsaft på rusten

Start først med cirka en spiseskefuld citronsaft. Du skal muligvis bruge mere citronsaft til større rustområder, men start først i det små, så du ikke overmætter området med citronsyre.

  • Påfør citronsaft først, så saltet vil klistre. Sørg for at have citronsaft tilbage til at blive genanvendt, når du har hældt saltet.
  • Tilsæt salt. Start med cirka en halv teskefuld groft salt (eller bordsalt gør tricket) og påfør det på rustpletten. Sørg for, at saltet klistrer fast, og at du har brugt nok til grundigt at belægge rustpletten.
  • Påfør citronsaften igen. Tilsæt den samme mængde citronsaft, som du oprindeligt brugte, og hæld det på salt. Citrons naturlige surhed gør den til en god kandidat til opløsning af rust.
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 7
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 7

Trin 4. Tør citronsaften eller eddiken af med en klud

Sørg for at bruge en ren klud, så der ikke kommer andre forurenende stoffer på pletten. Skyl pletten grundigt bagefter og skrub kraftigt for at fjerne eventuel resterende rust.

Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 8
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 8

Trin 5. Vask fadet

Det er meget vigtigt at rengøre overfladen med vand, efter at rusten er opløst. Hvis der er eddike eller citronsaft tilbage på dåsen, kan surhedsgraden beskadige metallet.

Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 9
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 9

Trin 6. For ekstra hård rust blandes citronsaft og eddike

Surhedsgraden i begge produkter fungerer sammen for en kraftig metode til fjernelse af rust. Den vedvarende citron lugt vil efterlade din tinware med en frisk citrus duft.

Metode 3 af 4: Skrubning med bagepulver

Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 10
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 10

Trin 1. Lav en pasta ved at blande bagepulver med vand

Sørg for at bruge lige dele bagepulver og vand. Start med at blande 1 spsk bagepulver og 1 spsk vand med en ske i en lille skål. Kombiner mere om nødvendigt. Det er afgørende at sikre, at pastaen er tyk nok til at klæbe til rusten.

Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 11
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 11

Trin 2. Påfør pastaen med en ren, våd klud

Anvend pastaen og lad den klæbe til den rustne overflade i mindst en time. Sørg for at give blandingen nok tid til at sætte sig på rusten.

Rens rust og pletter fra en dåse Trin 12
Rens rust og pletter fra en dåse Trin 12

Trin 3. Skrub bagepulver af

Brug ståluld, en stålbørste, krøllet aluminiumsfolie eller endda en tandbørste til at skrubbe bagepulveret grundigt af fadet, indtil der ikke er nogen tilbage. Denne proces skal muligvis gentages et par gange for at få hele rusten fjernet fra overfladen.

Metode 4 af 4: Fjernelse af rust med kartoffelmetoden

Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 13
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 13

Trin 1. Skær en kartoffel i halve

Find en mellemstor kartoffel og skær den i halve. Beklæd den afskårne ende med opvaskemiddel eller miljøvenligt rengøringspulver. Sæben forårsager en kemisk reaktion, der hjælper med at fjerne rustpletten.

Rens rust og pletter fra en dåse Trin 14
Rens rust og pletter fra en dåse Trin 14

Trin 2. Gnid den afskårne kartoffelkant over rusten eller pletten

Arbejd pletten kraftigt med den afskårne kartoffelkant, indtil rusten er fjernet. Husk, at du skal anvende en betydelig mængde kraft for effektivt at skrubbe rusten væk.

  • Hvis du har brug for at påføre kartoflen igen, skal du blot skære den sæbende kant af og anvende opvaskemiddel på den nye kant af den skårne kartoffel.
  • Opvaskesæbe kan om nødvendigt erstattes med en blanding af natron og vand.
  • Hvis rustpletten er lille, kan du blot lade kartoflen ligge et sted i et par timer.
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 15
Rengør rust og pletter fra en dåse Trin 15

Trin 3. Fjern kartoflen og rengør rustpletten grundigt

Brug ståluld eller en grov klud til at få nok friktion til at fjerne den resterende plet. Giv dåsen god tid til at tørre.

Advarsler

  • Sørg for at rengøre resterende citronsaft, eddike eller bagepulver. Hvis det ikke rengøres grundigt, kan disse materialer beskadige din tinware.
  • Brug ikke klorblegemiddel. Blegemiddel kan reagere med rusten og forårsage en endnu mere intens misfarvning.

Anbefalede: