Sådan dyrkes en bønneplant (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan dyrkes en bønneplant (med billeder)
Sådan dyrkes en bønneplant (med billeder)
Anonim

Bønner er en fantastisk plante for begyndende gartnere at vokse, da de er meget lette at plante, vedligeholde og høste. Bønner har den merværdi, at de er meget nærende, hvilket giver dig endnu større grund til at tilføje dem til din have. Uanset om du beslutter dig for skal eller snap, busk eller stangebønner, er processen let, og du vil høste fordelene ved din høst til efteråret.

Trin

Del 1 af 4: Valg af dine bønner

Dyrk en bønneplant Trin 1
Dyrk en bønneplant Trin 1

Trin 1. Lær de to forskellige typer bønner

Generelt er der to overordnede typer bønner: skalbønner og snapbønner. Begge typer kan vokse i enten pol- eller buskestil, men bønnernes bælge er det, der gør dem unikke. Skalbønner fjernes primært fra deres pod for at blive spist, og spises frisk eller tørret for at gemme til senere. Snapbønner spises inde i deres pod og spises kun friske (tørres ikke til senere brug). Du kan dyrke flere stilarter af disse bønner direkte ved siden af hinanden, fordi bønneplanter er selvbestøvende og ikke krydskontaminerer hinanden.

  • Populære skalbønner omfatter sorte bønner, fava bønner, sorte øjne, garbanzobønner og nyrebønner.
  • Populære snapbønner omfatter snap (grønne) bønner, adzukibønner, mungbønner, aspargesbønner og skarlagenrønner.
Dyrk en bønneplant Trin 2
Dyrk en bønneplant Trin 2

Trin 2. Overvej at dyrke en stangebønnesort

Stangbønner er en type bønner, der er vining og skal understøttes med en espalier eller stang. Stangbønner vokser i gennemsnit 5- til 6 fod høje og kan vokse enten skal eller snapbønne. Polbønner trives generelt i køligere sommertemperaturer, så lave som 50 ° F (10 ° C) om sommeren. I USA trives de i de nordlige stater.

Du kan bruge det understøttelsessystem (espalier, stang, hegn, arbor osv.), Du ønsker til stangbønner

Dyrk en bønneplant Trin 3
Dyrk en bønneplant Trin 3

Trin 3. Overvej at dyrke en bush-bean sort

Buskbønner er en type bønner, der vokser ind fra en busk, og ikke har brug for en espalier eller stang til støtte. Generelt vokser buskbønner bedst i varme miljøer med sommertemperaturer, der når over 38 ° C. I USA trives de i de sydlige stater. Buskbønner skal plantes i store rækker, hvilket kræver meget mere plads end stangbønner.

En række bushbønner kaldet 'half-runners' er en bush/pol-hybrid og kan kræve en vis støtte eller placering nær et hegn for stabilisering

Del 2 af 4: Forberedelse til plantning

Dyrk en bønneplant Trin 4
Dyrk en bønneplant Trin 4

Trin 1. Vælg din havegrund

Bønner er fleksible planter, der kan vokse i både sol og skygge. Når det er muligt, skal du vælge en havegrund i det meste eller delvis sollys. Fordi stangbønner primært vokser opad, behøver du kun en lille plads til dem. Buskbønner vokser udad, hvilket betyder, at de kræver meget mere plads; vælg en grund på 0,6–0,9 m (2–3 fod) bred og så længe du ønsker (for det samlede antal bønner, du ønsker at plante).

Dyrk en bønneplant Trin 5
Dyrk en bønneplant Trin 5

Trin 2. Ved, hvornår du skal plante

Bønner bør plantes efter den sidste frost er gået, typisk i forårsmånederne marts og april. Plantning for tidligt på sæsonen får frøene til at fryse og dø, mens plantning for sent måske ikke giver dem nok tid til at modne til en høst i efteråret. Kontakt din lokale landbrugsudvidelse for at finde ud af den bedste plantetid for dit område.

Dyrk en bønneplant Trin 6
Dyrk en bønneplant Trin 6

Trin 3. Vide, hvordan man planter

Bønner er en af de få planter, der ikke bør startes som frøplanter indendørs eller transplanteres i din have. Dette skyldes, at de har en delikat rodstruktur, der let beskadiges og muligvis ikke overlever overførslen. Som følge heraf skal du så dine frø direkte i jorden til foråret.

Dyrk en bønneplant Trin 7
Dyrk en bønneplant Trin 7

Trin 4. Forbered din jord

Bønner vokser bedst i jorden med god dræning og masser af næringsstoffer. For at forberede din jord blandes en havekompost og havearbejde i din havegrund. Brug en hakke til at bearbejde jorden grundigt og adskille eventuelle lerlignende bidder. At inkorporere komposten i jorden hjælper med at give masser af næringsstoffer til at hjælpe bønnerne med at vokse.

Bønner er nitrogenfiksering, hvilket betyder, at de kan trække nitrogen fra luften og tilføre jorden frugtbarhed. De gør dette i symbiose med bakterier. Hvis du ikke tidligere har dyrket bønner på din grund, kan du overveje at tilføje et bakterielt podemiddel. Du kan støve dine frø med det eller tilføje nogle til hvert hul, når du planter

Dyrk en bønneplant Trin 8
Dyrk en bønneplant Trin 8

Trin 5. Opsæt din espalier

Hvis du planter stangbønner, skal du lægge dine espalier i jorden, før du planter bønnerne. Placer espalier, indsats eller stang i det nøjagtige område, du planlægger at plante. Når bønnerne vokser, vil de naturligvis sno sig rundt i strukturen for støtte. Grav et hul dybt nok til at stabilisere espalieret/stangen, hvis der er dårligt vejr eller kraftig vind.

Del 3 af 4: Plantning af dine bønner

Dyrk en bønneplant Trin 9
Dyrk en bønneplant Trin 9

Trin 1. Grav et hul

Stangbønner skal plantes, så der er et frø pr. Hul, og hvert frø er mindst 7,6 cm fra det næste. Buskbønner skal plantes, så der er et frø pr. Hul, og hvert frø er mindst 5,1 cm fra det næste. Hullet skal være 1 tommer dybt.

Husk, at bushbønner har brug for mere plads mellem planterne end stangebønnen, da stangbønner vokser lodret

Dyrk en bønneplant Trin 10
Dyrk en bønneplant Trin 10

Trin 2. Placer frøene

Læg forsigtigt et frø i hvert hul, du har gravet; det kan være fristende at lægge flere frø på én gang, men dette får frøplanterne til at konkurrere om plads og næringsstoffer, når de vokser, og muligvis resultere i plantens død. Dæk hvert frø til med 2,5 til 5,1 cm af din havejord.

Dyrk en bønneplant Trin 11
Dyrk en bønneplant Trin 11

Trin 3. Vand dine frø regelmæssigt

Umiddelbart efter plantning skal du give dine frø masser af vand for at hjælpe dem med at spire. Efter plantning skal du fortsætte med at vande frøene en gang hver 2-3 dage, så jorden altid er fugtig. Undgå dog overvanding, da for meget vand (efterlader vandpytter eller bassiner på muldjorden) får frøene til at rådne.

Dyrk en bønneplant Trin 12
Dyrk en bønneplant Trin 12

Trin 4. Læg et lag mulch ned efter frøene spirer

Mulch er et utroligt nyttigt værktøj til nye gartnere. Lavet af træer, blade eller halm, er mulch et lag af strimlede plantelemmer, du placerer over matjorden i din have. Dette blokerer ukrudt og fælder i fugt, to gode ting til nye planter. Spred et lag mulch 1-tommers tykt over din havejord, efter at dine frø er vokset flere centimeter høje.

Dyrk en bønneplant Trin 13
Dyrk en bønneplant Trin 13

Trin 5. Gød din have hver fjerde uge

Gødning tilføjer næringsstoffer til havejord, hvilket hjælper med at øge væksten af dine bønner og den samlede høst. Gødning er fremstillet af en kombination af tre primære ingredienser: nitrogen, fosfor og kalium. Bønner producerer naturligvis meget nitrogen, hvilket betyder, at du skal kigge efter en gødning, der har et lavt nitrogenindhold (f.eks. En 5-20-20-blanding). Spørg din lokale planteskabsmedarbejder om hjælp til at vælge en gødning til dine bønner, hvis du har spørgsmål.

Tilsæt ikke nitrogengødning til jorden, hvis du har tilføjet en nitrogenfikserende bakterie. Bakterierne hjælper planterne med at lave deres egne

Del 4 af 4: Høst dine bønner

Dyrk en bønneplant Trin 14
Dyrk en bønneplant Trin 14

Trin 1. Vælg bønnebælge, før bønnernes former viser sig

Hvis du vil spise dine bønner friske, bør du vælge dine bønner, når bælgene er store og fulde. Bælgene skal endnu ikke vise bønnernes form, for på det tidspunkt er de begyndt at tørre ud. Høst bælgene ved at snappe dem af øverst; riv dem ikke, da dette kan beskadige planten og forhindre nye bælg i at spire.

Hvis du høster på det rigtige tidspunkt, kan dine bønneplanter fortsætte med at producere nye bælge i flere uger

Dyrk en bønneplant Trin 15
Dyrk en bønneplant Trin 15

Trin 2. Tør dine bønner på planten

Hvis du vil tørre dine skalbønner til senere brug, er processen let: Lad dine bønner blive på planten, indtil de er helt tørre. Denne proces tager normalt 1-2 måneder efter at have nået maksimal modenhed. Du kan se, hvornår bønnerne er helt tørre og klar til opbevaring, da de vil rasle inde i bælgene.

Dyrk en bønneplant Trin 16
Dyrk en bønneplant Trin 16

Trin 3. Frys bønner til senere brug

Friske bønner kan fryses og bruges senere, hvis du ikke vil have dem friske, men ikke vil tørre dem. Læg dem blot i en lufttæt beholder og sæt dem i fryseren. De vil forblive gode i 6-9 måneder efter først at blive lagt i fryseren; optø dem ved at lade dem hæve til stuetemperatur.

Tips

Bind stangbønner til deres espalier med havegarn, så snart de er høje nok til at nå espalieret. Før dem op ad espalierne i den retning, du vil have dem til at gå

Anbefalede: