Sådan formeres succulent plantestiklinger (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan formeres succulent plantestiklinger (med billeder)
Sådan formeres succulent plantestiklinger (med billeder)
Anonim

De fleste saftige planter er lette at formere og har masser af blade, så du kan prøve et stort parti på en gang med lidt indsats. Du kan endda formere sukkulenter fra et enkelt blad, selvom nogle arter kræver en ordentlig stilkskæring.

Bemærk, at aloe -planter kræver en anden tilgang for de bedste resultater.

Trin

Del 1 af 3: Tag saftige stiklinger

Former succulent plantestiklinger Trin 1
Former succulent plantestiklinger Trin 1

Trin 1. Begynd i starten af vækstsæsonen

Du kan forsøge at formere sukkulenter når som helst på året. Du kan dog have den største chance for succes, hvis du starter nær slutningen af plantens hvilende periode eller i starten af vækstsæsonen. I de fleste tilfælde betyder det tidligt forår, men nogle få saftige arter begynder at vokse om efteråret eller vinteren.

Hvis du allerede har en saftig skæring, skal du springe til det næste afsnit om plantning af skæringen. Selvom du ikke fulgte trinene herunder for at fjerne skæringen, har de fleste sukkulenter stadig en relativt stor chance for at formere sig

Former succulent plantestiklinger Trin 2
Former succulent plantestiklinger Trin 2

Trin 2. Steriliser en skarp kniv

Vælg et barberblad eller en skarp kniv, der er i stand til at lave et lige snit gennem planten. Reducer risikoen for infektion ved at opvarme knivbladet i åben ild eller ved at tørre bladet med sprit.

Det anbefales ikke at bruge beskæresaks eller håndplukningsmetoder, da de kan forårsage knuste eller hakkede tårer, som bladet ikke kan helbrede ordentligt fra. Hvis du prøver at plukke bladet, skal du sørge for, at hele bladet klikker af stilken, og brug en blid slæbebåd, ikke overdreven kraft

Former succulent plantestiklinger Trin 3
Former succulent plantestiklinger Trin 3

Trin 3. Beslut, om de enkelte blade skal skæres eller en større skæring

De fleste sukkulenter kan dyrke en ny plante enten fra et enkelt blad eller et stammesegment. Nogle slægter, såsom Dudleya eller Aeonium, kræver imidlertid et stammesegment. Se trinene herunder for at få flere oplysninger.

  • Hvis du ikke ved, hvilken slægt eller art din saftige plante er, kan du prøve begge metoder. Det er usandsynligt, at moderplanten lider, hvis du følger instruktionerne herunder, hvilket gør dette til et billigt eksperiment.
  • For et par usædvanlige slægter, men især med aloe -planter, formeres planten bedst ved at fjerne en nyvoksen "hvalp".
Former succulent plantestiklinger Trin 4
Former succulent plantestiklinger Trin 4

Trin 4. Vælg et blad, der skal skæres

Hvis din saftige har en "roset" af tæt cirkulerede blade øverst på en stilk, skal du lade de urørte og afskårne blade nedefra, men ikke direkte ved plantens bund. For sukkulenter, der for det meste vokser udad, frem for opad, skæres bladene fra yderkanten. Skær blade, hvor de forbinder stammen, og lav et lige snit.

  • Medmindre du også tager en stilkskæring, skal du springe videre til afsnittet om plantning af din skæring.
  • Se afsnittet Tips, hvis du har en saftig med meget store blade.
Former succulent plantestiklinger Trin 5
Former succulent plantestiklinger Trin 5

Trin 5. Vælg en stilk, der skal skæres

De fleste sukkulenter er ikke svære at dyrke, men du kan stadig øge dine chancer for en sund plante med den rigtige skæring. Ideelt set skal du vælge en stilk, der vokser aktivt, nær plantens øverste eller ydre kant og 10–15 centimeter lang. Skær direkte under en stilkled eller under det punkt, hvor et blad eller en knopp forbinder stammen. Vælg et stykke med mindst to blade (eller klynger af blade), hvis det er muligt.

Del 2 af 3: Forberedelse og plantning af saftige stiklinger

Former succulent plantestiklinger Trin 6
Former succulent plantestiklinger Trin 6

Trin 1. Fjern blade fra den nedre del af stilken

Hvis du bruger en stilkskæring, skal du fjerne den laveste klynge af blade. Strimler dem med den samme, steriliserede kniv, så de nederste 2-10 cm (5–10 cm) af stilken er blottet. Fjern ikke resterende blade højere oppe på stilkskæringen.

Hvis knopper er på din skæring, lad dem være på

Former succulent plantestiklinger Trin 7
Former succulent plantestiklinger Trin 7

Trin 2. Dyp den afskårne ende i et rodhormon (valgfrit)

Kommercielt rodende hormonpulver kan fremskynde udviklingen af skæringen og indeholder ofte også et svampedræbende middel for at forhindre råd. Denne behandling anbefales til rådnende stiklinger og til ældre, "træagtige" stilkstiklinger, men er typisk ikke nødvendig ellers.

Nogle gartnere rapporterer succes ved at bruge malet kanel som et billigere alternativ til svampedræbende behandling og drysse det på den afskårne ende

Former succulent plantestiklinger Trin 8
Former succulent plantestiklinger Trin 8

Trin 3. Lad skæringen tørre ud på et let skraveret sted

Hold udskæringen på et køkkenrulle væk fra direkte sollys, og tjek den afskårne ende regelmæssigt. Snittet skal tørre ud, hvilket gør den nye plante mindre modtagelig for råd. Stilklinger kan plantes efter en eller to dages tørring. Bladstiklinger undergår en mere synlig ændring og vokser en "hård" over snittets overflade. Dette kan tage alt fra to til syv dage.

Hvis et blad krymper betydeligt i løbet af denne tid, skal du muligvis plante det tidligt. Dette har en lavere succesrate, men bladet kan dø, hvis det tørrer helt ud

Former succulent plantestiklinger Trin 9
Former succulent plantestiklinger Trin 9

Trin 4. Forbered en saftig potteblanding

Mens du venter på, at stiklingerne tørrer, skal du fylde en lille gryde med en hurtigt drænet saftig eller kaktuspottemix. Hvis du vil lave din egen, blandes tre dele pottejord, to dele sand og en del perlit.

Brug groft, saltfrit, købt sand, hvis det er muligt, da håndsamlet sand kan indeholde mikroorganismer eller salte, der kan skade planter

Former succulent plantestiklinger Trin 10
Former succulent plantestiklinger Trin 10

Trin 5. Vælg en gryde i passende størrelse til at plante din skæring

Sukkulente planter trives i krukker, der ikke er for meget større end selve planten. Krukker, der giver plads til omkring en tomme eller to voksestue, bør være fine, mens skæringen er i gang.

Gryden skal have et drænhul

Former succulent plantestiklinger Trin 11
Former succulent plantestiklinger Trin 11

Trin 6. Plant skæringen

Stængler stiklinger kan plantes som sædvanlig og begrave stammen, indtil de laveste blade er lige over jorden, men ikke røre den. Nedgravede blade er mere tilbøjelige til at rådne, så hvis du har et bladskæring, skal du bare røre den afskårne ende til jordoverfladen og støde bladet op med småsten.

Former succulent plantestiklinger Trin 12
Former succulent plantestiklinger Trin 12

Trin 7. Vand lejlighedsvis

Sukkulenter har generelt ikke brug for meget vand. Alligevel skal du vande stiklinger hver 2. til 3. dag eller deromkring, mens de etablerer rødder. Når planterne er begyndt at bygge et rodsystem, kan du skære ned til ugentlig vanding eller når jorden er tør.

  • Vær ikke bekymret, hvis stiklinger ser ud til at tørre ud i starten. Det betyder, at planten bruger sin lagrede energi, mens den sætter nye rødder.
  • Hvis tingene virker, skal du begynde at se ny vækst om cirka 4 uger.

Del 3 af 3: Omsorg for unge succulenter

Former succulent plantestiklinger Trin 13
Former succulent plantestiklinger Trin 13

Trin 1. Anbring planten et varmt, luftigt sted

Unge sukkulenter har muligvis ikke vandforsyningen til at modstå direkte sollys, i modsætning til voksne planter. De klarer sig bedst i indirekte sollys, temperaturer på omkring 68ºF (20ºC) og steder med god luftstrøm.

Mange sukkulenter klarer sig faktisk bedre i indirekte lys, selv efter at de er veletablerede

Former succulent plantestiklinger Trin 14
Former succulent plantestiklinger Trin 14

Trin 2. Hold jorden let fugtig

Unge saftige stiklinger har brug for en regelmæssig tilførsel af vand for at holde sig i live og udvikle rødder. Sukkulenter er imidlertid tilpasset tørt klima og vil normalt rådne, hvis de opbevares i gennemblødningsforhold. Prøv at bruge en sprøjteflaske eller en lille kande til at tilføje vand til toppen af jorden, så snart den tørrer ud, cirka hver anden eller tredje dag. Tøv også din bladskæring direkte, da den endnu ikke har udviklet rødder.

Hvis dit postevand er stærkt chloreret, eller hvis dine stiklinger udvikler råd, kan du prøve at bruge destilleret vand

Former succulent plantestiklinger Trin 15
Former succulent plantestiklinger Trin 15

Trin 3. Reducer vanding, når planten udvikler sig

En stilkskæring kan have et tilstrækkeligt rodsystem efter fire uger, hvorefter du kan vande så sjældent som en gang om måneden. Blad stiklinger vil udvikle sig langsommere, men kan også spores med øjet, da små blade og rødder dukker op fra den afskårne ende. Reducer vandingsfrekvensen gradvist, når rødderne kommer ind i jorden, hvilket kan tage seks uger eller længere.

Former succulent plantestiklinger Trin 16
Former succulent plantestiklinger Trin 16

Trin 4. Brug gødning forsigtigt

Sukkulenter er langsomt voksende planter og er ikke tilpasset til at vokse i næringsrig jord. Brug kun en balanceret gødning (f.eks. 10-10-10) i vækstsæsonen, og kun når den unge plante er mindst fire uger gammel, med etablerede rødder. Overvej at bruge gødningen ved ½ eller ¼ den anbefalede dosis for at forhindre, at planten bliver for høj og "leggy" med lidt løv eller brænder sit rodsystem.

Video - Ved at bruge denne service kan nogle oplysninger blive delt med YouTube

Tips

  • Et par store blade arter af sukkulenter kan endda dyrkes fra delvise stiklinger:

    • Streptocarpus -arter kan have bladene skåret halvt i længderetningen, kassere den centrale ribbe og indsat skåret nedad i en lav skyttegrav.
    • Sansevieria- og Eucomis -arter kan have blade skåret i bredden i 2 cm (5 cm) lange sektioner indsat med den nedadgående ¾ in. (2 cm) dybe.
    • Begonia og Sinningia kan skæres i bladsegmenter på 2,5 cm, hver med en stor vene til stede. Fastgør disse flade på jorden med en tynd, steriliseret nål.

Anbefalede: