Sådan passer du på en porcelænsdukke: 11 trin (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan passer du på en porcelænsdukke: 11 trin (med billeder)
Sådan passer du på en porcelænsdukke: 11 trin (med billeder)
Anonim

Porcelænsdukker kan holde livet ud, hvis du passer godt på dem. Det er muligt at gendanne din porcelænsdukke eller bevare dens gode kvalitet ved at give den lidt opmærksomhed og pleje. Ved at håndtere din dukke forsigtigt, rengøre den godt og ordne den, når den går i stykker, kan du holde din dukke i god stand.

Trin

Del 1 af 3: Håndtering af din dukke

Pas på en porcelænsdukke Trin 1
Pas på en porcelænsdukke Trin 1

Trin 1. Brug altid handsker

Porcelænsdukker er ekstremt skrøbelige og skal håndteres med stor forsigtighed. En porcelænsdukke, der er et barns legetøj, behøver ikke håndteres med handsker. Når en dukke er en samlerobjekt eller en dekoration, bør du dog altid bære hvide bomuldshandsker, når du håndterer den. Olierne på din hud kan plette dukkens porcelæn og tøj samt tiltrække støv.

Pas på en porcelænsdukke Trin 2
Pas på en porcelænsdukke Trin 2

Trin 2. Læg din dukke på et håndklæde for at beskytte den

Når du rengør eller påklæder din dukke, læg den på et håndklæde, ikke direkte på et bord. Dette vil beskytte din dukke mod at få snavs eller snavs på den. Håndklædet hjælper også med at forhindre brud ved at tilføje endnu et beskyttelseslag til din skrøbelige dukke.

Pas på en porcelænsdukke Trin 3
Pas på en porcelænsdukke Trin 3

Trin 3. Opbevar dukken sikkert

Hvis din dukke er en samlerobjekt, eller du vil have den ekstra sikker, skal du opbevare den i sin originale æske eller i en ventileret beholder. Du kan købe dukke vitriner online, der fungerer godt til dette. Hvis du ryger, skal du dog opbevare din dukke i en lufttæt beholder for at forhindre pletter. Dukken skal altid være ude af direkte sollys og være ved stuetemperatur, ikke ekstreme temperaturer.

Hold din dukke et sted ikke for tæt på et vindue for at undgå høje temperaturer og hårdt lys udefra fra at skade din dukke

Pas på en porcelænsdukke Trin 4
Pas på en porcelænsdukke Trin 4

Trin 4. Fjern din dukkehår

Fjern forsigtigt din dukkehår med et hår, der hænger sammen. Hold din dukkes hårgrænse tør, ellers kan limen løsne sig og parykken falde af. Syntetisk og glat hår kan børstes forsigtigt med en stålbørste. Krøllet hår bør ikke børstes, fordi krøllerne kan blive ødelagt.

Del 2 af 3: Rengøring af din dukke

Pas på en porcelænsdukke Trin 5
Pas på en porcelænsdukke Trin 5

Trin 1. Støv din dukke

Regelmæssigt støv dine porcelænsdukker med en fjerstøv eller en stor, blød pensel. Dette hjælper med at holde din dukke ren og kan betyde, at du aldrig behøver at give den en grundig rengøring. Hvis der er genstridig støv, kan du lægge din dukke i en nylonstrømpe og forsigtigt støvsuge dukken over strømpen eller bruge en luftkompressor på den laveste indstilling. Hvis du ikke bruger strømpen, kan din dukkehår blive kruset, sammenfiltret og ødelagt. Hvis du ikke har en strømpe, kan du dække din dukkehår med dine hænder.

Pas på en porcelænsdukke Trin 6
Pas på en porcelænsdukke Trin 6

Trin 2. Rengør porcelænet

Du kan omhyggeligt rengøre din porcelænsdukke med en tør klud eller kemisk svamp. Du kan bruge en meget lille mængde vand, hvis det er nødvendigt, men brug ikke for meget. Gnid kluden eller svampen på dukken. Sørg for at tørre, ikke for at skrubbe, ellers kan malingen (især makeup på ansigtet) komme af.

Du kan rense sprækker og steder, der er svært tilgængelige (f.eks. Øjne, næse, mund og ører) med en Q-tip eller tandbørste. Sørg for at være meget skånsom, især omkring øjenvipper

Pas på en porcelænsdukke Trin 7
Pas på en porcelænsdukke Trin 7

Trin 3. Fjern eventuelle pletter på porcelænet

Hvis din dukke har pletter på den, kan du prøve forsigtigt at fjerne dem. Start med en lille smule skånsomt vaskemiddel fortyndet i vand og tør pletten. Hvis det ikke får pletten af, kan du prøve en lille smule bagepulver og vand. Test altid på en skjult del af dukken først, fordi brug af sæbe eller bagepulver kan få malingen til at falde af.

Pas på en porcelænsdukke Trin 8
Pas på en porcelænsdukke Trin 8

Trin 4. Vask din dukkehår

Hvis din dukkehår virkelig er snavset, kan du forsigtigt fjerne limen på parykken med fingre og vand. Brug vand- og glasrens til at rengøre syntetisk hår og skånsomt rengøringsmiddel til at rense menneskehår. Når parykken er helt tør kan du sætte den på igen med hvid lim.

Del 3 af 3: Fixing Your Doll

Pas på en porcelænsdukke Trin 9
Pas på en porcelænsdukke Trin 9

Trin 1. Fix grumsede øjne

Du kan ordne dine dukkeøjne, hvis de er tåget og krystalliseret. Læg en meget lille dråbe symaskineolie på dine dukkeøjne. Gnid olien ind, og læg din dukke ned på maven. Du skal lade det stå der i cirka en time. Sørg for at tjekke det en eller to gange for at sikre, at olien ikke har spredt sig til porcelænet. Det er meget vigtigt kun at bruge en lille mængde, og at den ikke rører andre dele af dukken udover øjet. Symaskinens olie kan forårsage revner, hvis du ikke er forsigtig.

Pas på en porcelænsdukke Trin 10
Pas på en porcelænsdukke Trin 10

Trin 2. Reparér dukkens tøj

Fix eventuelle huller i tøjet ved at sy dem i hånden. Hvis du bemærker snavs eller pletter på din dukkes tøj, kan du tage det af og vaske det. Prøv at fjerne alt tilbehør fra det tøj, du kan, før du vasker det. Vask tøjet i hånden i koldt vand og lad håret tørre.

Pas på en porcelænsdukke Trin 11
Pas på en porcelænsdukke Trin 11

Trin 3. Tag din dukke med til et værksted

Hvis din dukke har revner eller ikke ser ud til at kunne repareres selv, skal du tage din dukke med til en dukkereparation. Der er mange dukkereparatører, der ordner dine dukker. Du kan søge efter "dukkehospitaler" eller "dukkeværksteder" i dit område for at finde en, der kan reparere din dukke.

Advarsler

  • Skrub ikke din dukke, fordi malingen kan komme af.
  • Brug ikke hårde kemikalier.
  • Test altid først sæbe eller bagepulver på en skjult del af dukken.
  • Vær forsigtig, fordi porcelænsdukker er skrøbelige.

Anbefalede: